Lucas Boogaerdt, Laren (Gld.)
 
  Net geboren jonge postduif in mensenhand Lossing van postduiven Foto van duivenvoer Foto van een net geboren jonge postduif
 

Historie

In 1980 ben ik begonnen met duiven houden. Ik ben (besmet) geraakt door mijn grootvader die ook duiven had en waar ook de eerste duiven vanaf kwamen. In 1982 noodgedwongen verhuist door de scheiding van mijn ouders naar Bathmen, waar ik in 1983 zelfstandig gestart ben met 10 jonge duiven. Na de eerste vlucht had ik er nog 7, waarbij ook de 009 en de 010. Dit waren 2 bonte meeuwen uit een briqoux duivin en een doffer uit 2 rechtstreekse van dokter Linssen. Van de 6 jonge vluchten vlogen ze allebei 2 eerste en kwamen 2 keer gelijktijdig aan en speelde ook allebei dus nog een tweede. Ik werd jonge duiven kampioen als jongen van 12, wat ik geweldig vond . In de jaren '84,'85 en '86 speelde ik redelijk en kon in de vereniging goed meekomen. We speelde op de oostlijn wat vaak zware vluchten waren. In 1987 weer verhuizen naar de andere kant van het dorp en opnieuw begonnen met de jongen.

Ik werd altijd met raad en daad bijgestaan door mijn grootvader die naast duivenmelker ook dierenarts was en zich na zijn pensioen gespecialiseerd had in duiven. Hij woonde in Nieuwveen en speelde in Afd. 5 CC Leiden en speelde in die jaren goed. Ik was in de schoolvakanties vaak daar en hielp dan mee tijdens het spreekuur met natuurlijk ook een witte doktersjas aan. De liefhebbers kwamen van heinde en ver op het spreekuur.

In de jaren '88 t/m '95 speelde ik redelijk en dan vooral met duivinnen op weduwschap. De aandacht voor de duiven was wat minder wat vrij normaal is voor een jongen van die leeftijd (school, stage, bier, meisjes ed.). Ik kreeg in '91 verkering met mijn huidige vrouw Albertine en wij zijn in '96 samen gaan wonen in Laren(gld).

In '97 ben ik samen met mijn toenmalige buurman Henk Eggink in combinatie gaan spelen. Dit ging goed en we behaalden verschillende kampioenschappen in cc en in de Fondclub. In 2000 ging het op de fond super , we werden 2e overnacht en 10e generaal dag- en overnachtfond. We hadden 1 doffer de 204 die op 4 dagfond vluchten en drie overnacht vluchten prijs vloog en 2e duifkampioen werd in de fondclub. Hij kwam uit een doffer van Henk Derksen uit Borculo de 559 welke op zijn buurt weer uit de 308 van Benno Hietbrink kwam. De 308 was in zijn vliegcarriere een hele goeie heb ik mij laten vertellen. Op nationaal Dax in 2000 gebeurde het mooiste en ergste wat je als duivenmelker kan gebeuren. Wij hadden er 5 mee, de duiven werden zaterdag gelost om 11:00 uur 's avonds werd het noodweer met veel regen en wind. Er zou geen duif doorkomen volgens de melkers in de club. Ik lag wat onrustig te slapen en denkende dat het kloksysteem uit stond, 's morgens om ca. 6.15 werd ik gebeld door Henk er was een duif van Dax maar de klok deed het niet zei hij , als een speer fietste ik naar Henk. De chipring deed het niet, op de display stond een laatkomer van de midfond die  geconstateerd was om ca. 6:00. Toen ik terug keek op de klok zag ik dat de duif al om 5:37 geconstateerd was (Het systeem stond dus nog aan) snel de duif gemeld, het was inmiddels 6:25. Nergens was iets bekend het was de eerst gemelde. We waren blij maar wisten dat de duif te laat was gemeld, na een paar uur stond de 382 bovenaan op de teletekst. Toen begon het hele circus en hoopte ik, dat het goed kwam. Het duurde tot maandagmiddag, Dhr. van Koppen kwam namens Herbots de duif kopen. Er werd gebeld door Dhr. Herbots met de vraag wat de duif moest kosten, ik zei dat ik dit even moest overleggen hij zou een kwartier later terug bellen. In dat kwartier belde Dhr. Marinus namens de nationale commissie met het bericht dat de duif gediskwalificeerd was wegens te laat melden, op dat moment kon ik wel door de grond zakken. Dhr. van Koppen keek op zijn lijst en vertrok direct naar de nummer 2 Dhr. van Leeuwen uit Huizen, weg was onze droom.

De 382  vloog 3 weken later nog een mooie prijs op Bergerac. In 2001 zijn we hem verspeeld op de eerste overnachtvlucht Brive. De jaren erna presteerde we met wisselend succes. In 2007 is de combinatie opgeheven doordat Henk ging verhuizen.

1e keer los op het nieuwe hokIk ben in 2008 opnieuw begonnen met de jonge duiven op mijn nieuwe hok bij mij achter in de tuin. De prestaties van 2008 tot heden vindt bij hoofdstuk prestaties. Ik wil mij in de toekomst specialiseren op de dag- en overnachtfond waarvan er dan 1 onderdeel overblijft. Waarschijnlijk wordt  dat waar de duiven het beste op naar huis komen.